Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Захоплення музикою привело в професію енергетика

September 24, 2018

Ось уже майже 22 роки працює в Товаристві Володимир Юрійович Чумаченко і каже, що робота подобається і жодного разу не пошкодував, що прийшов в «Херсонобленерго». Та більше того, своє захоплення та любов до енергетики передав своєму синові, який, здобувши професію енергетика, працює в Херсонських міських електромережах диспетчером.

Наразі Володимир Юрійович очолює службу релейного захисту та електроавтоматики.

Що це таке та чим займається служба?

  • Перш за все служба релейного захисту та електроавтоматики здійснює безперервний контроль за станом усіх елементів електроенергетичної системи і реагує на виникнення пошкоджень та ненормальних режимів. У разі виникнення пошкоджень, наше обладнання має виявити пошкоджену ділянку і відімкнути її від електромережі, шляхом впливу на спеціальні силові вимикачі, призначені для розмикання струмів пошкодження. Крім того, наше обладнання налаштоване таким чином, що відключає тільки пошкоджену ділянку, а все інше устаткування, яке не пошкоджене, залишається в роботі. Тим самим ми досягаємо того, що споживачі, які не потрапляють в зону пошкодженого обладнання, залишаються з електроенергією. Це наше основне завдання, - з захопленням про свою роботу розповідає Володимир Чумаченко.

Енергетик говорить, що при виявленні аварій на лініях служба релейного захисту має оперативно відключити пошкоджену ділянку аби пошкоджень було якомога менше. Якщо захист буде працювати дуже довго, то пошкодження можуть бути масштабні, а на відновлення нормальної роботи обладнання доведеться додатково залучати персонал та матеріальні ресурси.

Під керівництвом Володимира Юрійовича працюють 47 співробітників. Є серед них і молодь, і досвідчені енергетики. Для усіх він безвідмовний, завжди готовий допомогти, порадити, підказати, поділитися своїми знаннями та досвідом.

Каже, що з людьми працювати не складно. Найбільше в людях цінує чесність та порядність, відповідальність. Серед колег до кожного є підхід, є моменти взаєморозуміння, навчання в процесі роботи. «Проблемних фахівців і відносин немає. Якщо виникають якісь складності в роботі, спірні питання, я, ґрунтуючись на досвід роботи і знання, можу з людиною певним чином розмовляти і знаходити спільну мову».

Володимир Юрійович розповідає, те, що хотів стати енергетиком знав ще зі шкільних років. Після закінчення 8 класу вступив до машинобудівного технікуму на спеціальність «електрообладнання». Згодом, здобувши в Херсонському технологічному інституті спеціальність «автоматика та телемеханіка», юнак працював на комбайновому заводі по обслуговуванню електроніки станків. До «Херсонобленерго» прийшов працювати в 1996 році, та вже в 2003 році став керівником служби релейного захисту та автоматики.

  • Відверто кажучи, напевно любов до музики привела мене в енергетику. Свого часу я любив електроніку, музику. Ще в школі в 7-8 класі став грати на гітарі, потім з другом ми почали самі виготовляти електрогітари. Ось саме з того моменту у мене з’явився інтерес до електроніки, електротехніки. До речі, на гітарі граю досі, жодне сімейне свято чи у колі друзів не обходиться без виконання пісень під гітару. У родині моїх батьків всі музикальні, дід грав на фортепіано, акордеоні, гітарі, батько - на баяні, і я в школі також грав на баяні, але після школи покинув, а от на гітарі граю і зараз, - розповідає про захоплення В.Ю.Чумаченко.

 

Нагору